Piața imobiliară în 2020. Evoluție și trenduri.

Un raport recent al Global Property Guide arată că prețurile proprietăților pe teritoriul României continuă să crească.

În 2019, prețul mediu de vânzare al apartamentelor din România a crescut cu 8.23%  (4.02% ajustat la inflație), ajungând la 1 341 € (1 488 USD) pe metru pătrat (mp). În 2018, creșterea a fost de 6.44%, 10.86% în 2017, 10.41% în 2016 și 6.73% în 2015, pe baza cifrelor de pe imobiliare.ro.

În 2020, construcțiile de proiecte rezidențiale au rămas constante, dar preferințele cumpărătorilor s-au schimbat, constatându-se un interes din ce mai crescut pentru proprietățile din zone neaglomerate, aproape de spații verzi, de pădure sau în ansambluri cu un număr redus de unități locative.

“În perioada martie-iunie cererea pentru locuințe de tip casă/ vilă a crescut considerabil, cu aproximativ 120% față de aceeași perioadă a anului trecut, atât pentru cumpărare, cât și pentru închiriere. Proprietăți cu facilități precum curte proprie sau terase spațioase, piscină, loc de joacă pentru copii sunt din ce în ce mai apreciate”, spune Aura Diaconescu, managerul agenției Nordis Real Estate. “Am avut în portofoliu proprietăți din zona Pipera, Herăstrau, Aviației sau Domenii, care au fost tranzacționate în 15-30 de zile, cu o medie la cumpărare de 250 000 -275 000 Euro, iar la închiriere 2000-2500 Euro.”

   

Comportamentul clienților a fost influențat de perioada pandemiei, dar deciziile de cumpărare/ închiriere pentru case sau vile nu fost în totalitate spontane, ci mai degraba a fost punctul final al unui proces de căutare și analiza mai vechi. “Tendința oamenilor de a se muta la casă exista din anii trecuți, iar acum a fost momentul oportun pentru a lua această decizie”, mai spune managerul agenției Nordis Real Estate.

Așadar, datorită maturizării pieței și izolării impuse de autorități, segmentul premium rezidențial devine din ce în ce mai atractiv și continuă să crească, iar dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale vor trebui să se adapteze și să livreze tipurile de locuințe pe care piața le cere. Apartamente cu suprafețe mai mari, regim mic de înălțime, spații verzi generoase, locuri de parcare și facilități complete pentru un stil de viață modern.

Investițiile imobiliare se mențin la un nivel similar față de aceeași perioadă din 2019, cu un volum total de aproximativ 120 de milioane euro în Q1. Un scenariu pozitiv plasează volumul total al investițiilor pentru 2020 la 750 milioane de euro, în timp ce unul pesimist undeva la 500 de milioane euro.

 

 

 

Compara proprietati

Compara