Te-ai hotărât, intenționezi să-ți cumperi o locuință. De regulă, vrei să faci asta cât mai rapid, dar achiziționarea unui imobil nu este o mutare pe care să o faci impulsiv. Este o investiție majoră, indiferent dacă vei utiliza apartamentul în scop personal, ori ca sursă de venit.
Dacă muncești într-un birou, înseamnă că aproximativ 87% din viață ți-o petreci într-un spațiu închis. Din acest motiv, mediul în care lucrăm, mâncăm și ne relaxăm are un impact destul de puternic asupra sănătății fizice și mintale.
Astfel, ca în orice investiție, trebuie să iei decizia cea mai bună, la prețul corect, decizie care necesită multă atenție și răbdare. Trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, pe care poți să le prioritizezi în funcție de nevoile tale.
LOCAȚIA
De cele mai multe ori, locația este un aspect crucial. Apartamentul în care intenționezi să te muți sau pe care dorești să-l închiriezi trebuie să se afle într-o zonă apropiată de cele mai importante centre de business, astfel încât să poți ajunge cât mai repede la locul de muncă.
În prezent, când totul este mai dinamic, mai flexibil, în special pentru persoanele tinere, trebuie să te asiguri că de acasă până în zonele centrale, semicentrale sau cele frecventate des, nu vei pierde mult timp. Chiar și într-un oraș precum București, dacă petreci zilnic mai mult de 90-100 de minute în trafic, timpul tău liber este semnificativ redus.
Și nu în ultimul rând, asigură-te că ai aproape hypermarketuri, centre comerciale, ori că zona respectivă prezintă perspective de dezvoltare.
RISCUL SEISMIC
Urmărește cu atenție aspectele tehnice și poți cere constructorului chiar un plan al structurii. Specialiștii recomandă ca structura imobilului să fie realizată dintr-un sistem mixt de cadre, diafragme și planșee din beton armat.
Cât despre pereții exteriori, pentru un confort termic superior, e de preferat să fie placați cu un sistem termoizolant de fațadă – exemplu în acest sens fiind chiar complexul Nordis Băneasa Lake.
COSTURILE DE RENOVARE
Nu subestima costurile de renovare! Un preț mai mic la vânzare poate fi atractiv. Apartamentul pe care dorești să ți-l achiziționezi poate fi mai ieftin cu 10-20% decât altul din același bloc sau zonă, însă ar putea necesita investiții majore. Astfel, investiția ar putea însemna prea mulți bani și energie.
SPAȚIUL EXTERIOR
Un balcon sau o terasă este un mare plus. Acestea pot servi ca spații de relaxare în zilele frumoase.
PRIVELIȘTEA
Se numără printre cele mai neglijate aspecte, deși are o importanță deosebită, întrucât reprezintă una dintre primele imagini pe care le vezi de dimineața, zi de zi. O priveliște către Parcul Herăstrău sau terasă spațioasă sunt aspecte de care trebuie să ții cont în alegerea unui apartament.
Când mergi la vizionare, nu ezita să cercetezi împrejurimile blocului, acolo unde vei avea acces vizual, în cazul în care vei decide să te muți.
ORIENTAREA
Cu toții ne dorim apartamente care să faciliteze accesul la cât mai multă lumină naturală. În acest sens, trebuie să ții cont de faptul că cele orientate către zona de nord sunt cele mai puțin luminoase.
LOCUL DE PARCARE
Locul de parcare cumpărat sau închiriat te salvează de multe bătăi de cap. Mai mult, un loc de parcare alocat apartamentului sau parcarea privată, monitorizată video, te poate feri de multe necazuri.
INFRASTRUCTURA
Fii foarte atent la infrastructura cartierului sau a zonei în care vrei să te muți! Fă o vizită la ore de vârf, în care să testezi traficul. Dacă plănuiești să te muți într-o zonă rezidențială, treci pe acolo de câteva ori, întreabă pe la cunoștințe și convinge-te dacă infrastructura suportă numărul respectiv de imobile ridicate.