Herastrau - Soseaua nordului

Istoric

Numele Herastrau vine de la un gater (n.r. – fierastrau mecanic) care era amplasat, in jurul anului 1686, pe vremea lui Serban Cantacuzino, pe malul lacului. Conform informatiilor istorice, acest fierastrau era amplasat undeva catre Ploiesti, deci este foarte probabil sa fi fost vorba despre zona DN1 de astazi, in dreptul podului Herastrau.

Parcul Regele Mihai I al Romaniei (in trecut Parcul Herastrau) este cel mai mare parc din Bucuresti si cel mai mare parc din Europa in interiorul unui oras, fiind declarat monument istoric. Lacul din centrul parcului face parte din lantul de lacuri antropice al raului Colentina si a fost amenajat prin asanarea, intre anii 1930 – 1935, a unei zone mlastinoase aflata pe atunci la marginea orasului. Arhitectul acestei schimbari a fost Nicolae Caranfil, cel care a electrificat Bucurestiul si i-a dezvoltat reteaua de apa si canalizare si cel care a proiectat sistematizarea baltilor din jurul Capitalei.

Puncte de interes

In 1936, odata cu infiintarea parcului, in cuprinsul sau a avut loc o premiera mondiala: inaugurarea primului muzeu etnografic in aer liber din lume. Conceput dupa modelul muzeului Skansen din Suedia, Stockholm, Muzeul Satului poarta numele unuia dintre intemeietorii sai, profesorul Dimitrie Gusti. Initial, la marea deschidere, la care a participat si familia regala, erau expuse 29 de case, o biserica de lemn din Maramures, o moara de apa si cinci mori de vant si cateva anexe. Cel mai vechi exponat este o casa din zona Moldovei, Vaslui, construita in secolul al XVII-lea, iar cele mai noi sunt din secolul al XIX-lea.

Palatul Elisabeta, situat pe Soseaua Kiseleff 28C, a fost construit la inceputul anilor 1930 si inaugurat in 1937, conform planurilor arhitectului Corneliu M. Marcu. Palatul a fost destinat rezidentei principesei Elisabeta a Greciei – prima fiica a regelui Ferdinand I.

In anul 1948, cladirea a fost nationalizata si a devenit casa de protocol de stat. In timpul anilor 1990, cand a functionat ca hotel si restaurant, interiorul palatului a fost intens modificat. In 2007, Palatul Elisabeta a revenit in posesia regelui Mihai, fiind declarata resedinta oficiala a acestuia.

Astazi, palatul si-a recapatat stralucirea si a fost gazda a sute de evenimente si intalniri cu persoane din viata academica, politica, economica si culturala din Romania si de peste granita.

Facilitati de relaxare in zona

Zona veche a parcului Regele Mihai I este rezervata relaxarii. Aici se afla doua teatre (unul pentru copii), doua pavilioane pentru expozitii, biblioteci, chioscuri pentru lectura si sah, Insula Trandafirilor si Gradina Japoneza, amenajata in 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei in Romania.

De la debarcader se pot inchiria hidrobiciclete si barci sau se pot face curse cu vaporul. In perimetrul Expoflora se organizeaza periodic expozitii florale si de mobilier de gradina; in apropriere exista un acvariu – Reef Aquarium. Vara, in serile de weekend, pajistea din zona intrarii Charles de Gaulle este transformata in cinematograf in aer liber, la initiativa CreArT. Gradina de vara gazduieste in sezonul estival productiile Teatrului de Revista Constantin Tanase.

A doua jumatate a parcului este rezervata sportului si distractiilor, aici gasindu-se o baza pentru diverse ambarcatiuni (iole, kaiac – canoe, iahturi), terenuri de tenis, baschet, volei, pista de popice, pista pentru role.

In partea dinspre Soseaua Nordului se gaseste Insula Copiilor.

Din anul 2011, in zona Pajistei Pescarus, de la intersectia dintre bulevardele Aviatorilor si Beijing, a fost amenajata, la initiativa Asociatiei Green Revolution, Roaba de cultura. O zona presarata cu pernute colorate si hamace care gazduieste vara concerte, proiectii de film, spectacole de teatru, expozitii, ateliere de picturi sau cursuri de dans

Clubul Diplomatic, localizat in nordul parcului, pe malul lacului, este un refugiu urban cu multiple posibilitati de recreere, de la practicarea unor sporturi precum golf, tenis sau inot, pana la petrecerea timpului in zona de lounge a piscinei.

Beraria H este cea mai mare berarie-restaurant din sud-estul Europei, cu o terasa superba situata pe malul lacului Herastrau si zone de bar, restaurant si pub in interior.

Tot in aceasta zona de Nord a Capitalei se afla cele mai bine cotate gradinite si scoli internationale, precum si clinici medicale si spitale. Proprietatile din cartierul Herastrau sunt preferate in special de diplomati, fiind o zona linistita si sigura.

Parcul Regele Mihai I este astazi o zona verde de o frumusete aparte. Pe langa spatiile verzi ingrijite, acesta gazduieste si numeroase restaurante, cafenele si terase exclusiviste. Aici se afla unele dintre cele mai bune restaurante din oras, cu o bucatarie rafinata, amenajare spectaculoasa si servire ireprosabila: Pescarus, Cherhanaua Ancora, Hard Rock Café.

Zona Herastrau – Satul Francez este una dintre cele mai exclusiviste zone din Bucuresti si atrage in permanenta noi dezvoltari imobiliare, in ultima perioada datorita apropierii de polul de business din Aviatiei, dar si de zona verde, cluburile si restaurantele din zona. Apartamentele din portofoliul Nobileo Real Estate sunt elegante, au suprafete generoase si beneficiaza de finisaje din clasa premium. Sunt confortabile, situate in imobile noi, cu arhitectura moderna si facilitati precum paza permanenta, supraveghere video, sala de fitness, curte si gradina proprie.

Vezi selectia noastra de proprietati: de vanzare si de inchiriat

Compara proprietati

Compara