Dorobanti

Zona cuprinsa intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Dorobanti – zona strazilor cu nume de Capitale – reprezinta in Bucurestiul zilelor noastre o adevarata calatorie in timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate si restaurate, construite cu precadere in perioada interbelica, zona Capitalelor ofera publicului larg ocazia sa vada vile construite in prima jumatate a secolului XX, cu adevarat splendide. Construita cu scopul de a gazdui mai ales ambasade si resedinte de ambasadori, zona Capitalelor a pastrat un parfum aparte, elitist.

Istoric

Istoria acestei zone este legata de cea a familiei Filipescu, care stapanea aici o mosie intinsa, ce cuprindea terenurile intregului cartier cuprins intre Piata Victoriei - Bulevardul Aviatorilor si Calea Dorobantilor. Dupa ce a fost concesionat, domeniul a primit denumirea de Parcul Filipescu si pe el s-au construit sute de vile in perioada interbelica. Cei care doreau sa-si achizitioneze un lot in parcul Filipescu pentru a ridica o constructie erau nevoiti sa respecte niste reguli stricte, printre care inaltimea cladirii, care nu trebuia sa depaseasca 13 metri. Respectand aceste reguli, astazi ne bucuram de un cartier cu strazi si trotuare largi si vegetatie bogata.

Calea Dorobanți, care delimitează la est zona Dorobanți – Capitale, a primit acest nume în urma Războiului de Independenţă 1877-1878 şi provine de la faimoasele trupe militare care purtau celebrele uniforme împodobite cu pană (dorobanț).

Case monument in zona

Casa Filipescu-Brancoveanu -situata pe Aleea Modrogan nr. 1, a fost construita intre 1908-1915 dupa planurile arhitectului Roger Bolomey. Somptuosul conac sta in centrul unei gradini vaste, care mai include un imobil pentru administrator, un grajd (transformat in garaj), doua pavilioane si casa portarului. Astazi gazduieste sediul Partidului National Liberal.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi –  s-a deschis pentru public in anul 2003, in urma donarii catre stat a colectiei de harti a familiei Daniela si Adrian Nastase. Muzeul este gazduit intr-o cladire construita in anii 1920 intr-un stil care combina elemente arhitecturale de inspiratie gotica cu cele de inspiratie mediteraneana. Imobilul se afla pe strada Londra, la numarul 39.  Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI – XX si reprezinta atat harti ale regiunilor locuite de romani si de stramosii lor, cat si ale continentelor, harti astronomice si planuri de oras.

Palatul Auschnit –  este situat pe Aleea Alexandru 1-3 colt cu Bulevardul Aviatorilor. Casa, in stil Ludovic al XIV-lea, este copia fidela a Palatului Biron din Paris (actualul Muzeu Rodin),a fost construita dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez si constructia ei a fost finalizata in anul 1915.

Muzeul Zambaccian – este un muzeu de arta aflat pe strada Muzeul Zambaccian, nr. 21A. Este situat in fosta casa a lui Krikor Zambaccian (1889 -1962), un om de afaceri roman de etnie armeana, reputat critic si colectionar de arta. Muzeul a fost fondat in  1947, piesele expuse apartinand impresionantei colectii de arta donate de Krikor Zambaccian statului roman, impreuna cu cladirea. In prezent, este o filiala a Muzeului National de Arta a Romaniei. Operele de arta expuse cuprind lucrari de pictura, sculptura, grafica si mobilier.

Muzeul Victor Babes se afla intr-o cladire construita in stilul eclectic specific anilor 1920, pe str. Poet Andrei Muresanu Nr 14A. Initial construita cu scopul de a fi folosita ca o locuinta privata, intr-un cartier linistit, astazi cladirea adaposteste o colectie dominata de lucrarile stiintifice ale lui Victor Babes.

Colegiul National Ion Luca Caragiale – este o cladire monumentala, construita in perioada 1935-1936 si supraetajata in 1939-1947. Dupa 1989 a devenit colegiu National afiliat la Unesco.

Facilitati de relaxare in zona

Cafenelele si bistrourile din cartier sunt puncte de atractie atat pentru oameni de afaceri, cat si pentru persoane publice care isi dau intalnire aici. De la cafenele, sushi sau restaurante cu bucatarii autentice, care te invita in calatorii culinare pe alte continente, varietatea este foarte bogata. Si fie ca sunt accesate pentru pauza de pranz, intalniri cu prietenii sau partenerii de afaceri, viata sociala in cartierul Dorobanti este mereu populata si vie.

Proprietatile din portofoliul Nobileo Real Estate care apartin cartierului Dorobanti sunt apartamente si vile de lux, cu suprafete generoase, finisaje de cea mai inalta clasa si securitate maxima. Fie ca sunt vile cu gradina si curte proprie sau apartamente cu terase mari, se disting prin eleganta si nivel inalt de calitate.

Vezi selectia noastra de proprietati : de vanzare si de inchiriat

Compara proprietati

Compara